1. Anasayfa »
  2. Blog »
  3. Bilgi

Direksiyon Sınavından Nasıl Geçilir?

Direksiyon sınavını geçmek

Günümüzde ehliyet kişiler açısından olmazsa olmazlardan biridir. Hem iş hem de özel yaşam açısından ehliyete sahip olmak türlü türlü avantajlar ortaya çıkarıyor. Araç kullanabilmek için yasal bir gereklilik olan ehliyet konusunda birtakım sınavlara girmek gerekiyor. Yazılı olarak sınavlarda başarılı olan kişilerin aynı zamanda direksiyon konusunda da yeterliliğe sahip olması gerekiyor.

Kişilerin direksiyon konusunda ki yeterliliklerinin de sınav ile değerlendirilmesi ise bu süreci biraz daha zor hale getiriyor. Çünkü günümüzde yapılan direksiyon sınavları eski dönemlerde olduğu kadar kolay olmuyor. Direksiyon sınavından geçebilmek için kişilerin dikkat etmesi gereken çok fazla detay bulunuyor. Bu detaylara dikkat etmek ise daha büyük bir kolaylıkla ehliyetinizi alabilmenizde önemli bir fark oluyor.

Çok Sık Yapılan Hataları Önceden Öğrenin

Direksiyon sınavına girmeden önce bu süreçte en çok yapılan hataları öğrenmeniz ve sizin de bu hataları tekrarlamamanız gerekiyor. Kişilerin çok fazla takıldıkları ufak hatalar bazen ehliyeti uzun süre alamamaya neden olabiliyor. Böyle durumlarda kişilerin dikkat etmesi gereken nokta başkalarının hatalarından da ders almaktır. Örneğin trafikte seyir halindeyken aynaları çok iyi kullanmanız gerekiyor. Arka taraftan size bir soru yöneltildiğinde arkanıza dönmek eksi puan getirir. Böyle basit ama önemli hataları yapmamak sınav esnasında puanınızı yükseltecektir.

Hızlı bir şekilde ehliyeti alabilmek ve defalarca direksiyon sınavına girmek istemiyorsanız mutlaka önceden sınav prosedürleri hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Bunlara ek olarak sizlere o anda bir soru sorulursa soğukkanlı bir şekilde yanıt vermeniz gerekiyor. Sınav komisyonunun tepkileri, sorabilecekleri sorular hakkında da detaylı bilgi sahibi olmanız önemli detaylar arasında bulunuyor. Dilerseniz bu süreç için önceden profesyonellerden ya da daha önce sınava girenlerden de bilgiler alabilirsiniz.

Teorik Bilgilere Hâkim Olun

Yeni ehliyet sınav sistemleri eskisinden çok daha farklı bir şekilde yürütülüyor. Bu sınavlarda eskisinden farklı olarak adaylara önce araç takıma hakkında da bilgiler soruluyor. Eski sistemlerde genelde direkt aday sürücü koltuğuna oturur ve yanında ki eğitmen hoca ile birlikte trafiğe çıkardı. Ancak günümüzde bundan daha farklı bir sistem bulunuyor. Araç hakkında sorulan sorular arasında ise kriko, akünün yeri ve stepne gibi temel bilgiler soruluyor.

Bu soruların sorulmasının amacı ise kişilerin yolda kalma durumlarında daha bilinçli hareket edip edemeyeceklerinin bilgisidir. Kişilerin ilk yardım çantasının yerini bilmesi ve acil durumlarda neler yapılması gerektiği hakkında fikir sahibi olması sınav komisyonu açısından son derece önemli bilgilerdir. Genel olarak sizlere 5 tane soru yöneltiyorlar. Bu soruların hiçbirisine yanıt verememek sınavdan kalmanıza neden oluyor.

Araç Kullanma ile İlgili Püf Noktaları Bilin

Direksiyona geçmeden önce tekerlekleri ayağınız ile hafifçe kontrol edin. Sorun yok ise yerinize oturun ve ayna ile koltuk ayarlaması yapın. Bunların her biri çok ince ayrıntılardır. Sonrasında sağ ve sol aynaları düzenleyin. Arkanızdan gelen bir araç var ise yolun müsait olmasını bekleyin. Vites farklı bir konumda olabilir. Bunun da ayarlamasını yapın ve kalkış yaparken mutlaka gerektiği şekilde sinyalinizi verin. El frenini de kalkış sırasında indirmeyi unutmayın.

Sürüş esnasında ise mutlaka direksiyonu iki elinizle kavramaya özen gösterin. Tek el ile araç kullanmamaya özen gösterin. Vites dışında kesinlikle elinizi direksiyondan çekmeyin. Eğer yolda yokuş vs varsa buralarda da uygun şekilde hareket etmeye özen gösterin. Yokuş alanlarda el frenini kullanmak sınavın geçersiz olmasına neden olabilir. Gaz ayarlamasını da kalkış esnasında iyi yapmalısınız. Eğer az basarsanız aracınız stop eder, çok basarsanız da araç sallantı geçirir. Bu tarz ufak detaylar sınav konusunda zorlanmadan başarı elde etmenize olanak tanır.

Benzer Konular

Bir Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yapılmamış

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış, ilkler her zaman değerlidir haydi bir yorum bırak.